Reverse Osmosis av Bigert & Bergström (Klicka för större bild)

Hurricane Party – föreläsning och konst


När: Onsdag den 6 april kl. 18:00
Var: Havstornet, våning 22, Rederigatan 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Norrtälje
Värdar: Norrtälje konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Sveriges unga akademi
Fri entré.

I samband med Bigert & Bergströms utställning Hurricane party gästar ledamöter i Sveriges unga akademi Norrtälje konsthall och berättar om sin forskning.

Gabriele Messor Foto: Mikael Wallerstedt

Foto: Mikael Wallerstedt

Gabriele Messori är docent och universitetslektor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Jag ska prata om extremväderprognoser, hur de kan användas för att förhindra skador och hur de ibland används på ett fel sätt. Vi ska också rikta vår blick längre fram i tiden, och diskutera vad vi bör förvänta oss under de kommande decennierna.

Extrema väderhändelser orsakar stora skador världen över. Sverige har drabbats av bl.a. värmeböljor, köldknäppar och skyfall under de senaste åren, med stora negativa konsekvenser för många invånare och ekosystemet. Pga. klimatförändringar finns det en påtaglig risk att framtida extremväderhändelser ska ske oftare och vara kraftigare än de vi är vana vid idag. Vad säger forskningen om detta, och hur kan vi minimera samhällspåverkan av nutida och framtida extremväderhändelser?

The Hurricane Party på Norrtälje konsthall

I utställningen Hurricane Party behandlar Bigert & Bergström Norrtälje Konsthall som en plats där ett möjligt orkanparty redan har, eller skulle kunna äga rum. Husets entré, olika våningsplan och terrass har aktiverats av olika installationer och konstverk som bär på paradoxer; objekt, filmer och skulpturer som oscillerar mellan olika känslolägen. Dessa olika lägen finner man ofta längst vädrets och klimatets olika fronter och zoner, och B&B har alltid fascinerats av de brytpunkter där ordnade eller bekväma tillstånd hotar att tippa över i katastrof. Många har säkert upplevt just denna fasövergång, där en vacker och varm semesterutflykt plötsligt förvandlats till en mardröm av ett överraskande oväder.

Bakgrunden till utställningens titel är en händelse som utspelade sig den 17 augusti 1969 då den amerikanska vädertjänsten sände ut en varning om att orkanen Camille var på väg mot Mississippis östra kust. Den var ovanligt kraftfull med vindar på upp till 90 m/s. Trots dessa varningar samlades människor i ett semesterhotell vid badorten Pass Christian för att fira Camille med ett så kallat ”orkanparty”, något som kom att få ödesdigra konsekvenser.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm