Reverse Osmosis av Bigert & Bergström (Klicka för större bild)

Hurricane Party – föreläsning och konst


När: Onsdag den 30 mars kl. 18:00
Var: Havstornet, våning 22, Rederigatan 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Norrtälje
Värdar: Norrtälje konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Sveriges unga akademi
Fri entré.

I samband med Bigert & Bergströms utställning Hurricane party gästar ledamöter i Sveriges unga akademi Norrtälje konsthall och berättar om sin forskning.

Frida Bender Foto: Erik Thor/SUA

Foto: Erik Thor/SUA

Frida Bender är docent och universitetslektor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Jag ska prata om klimatförändringar, molnens roll i klimatsystemet, och hur vi med hjälp av klimatmodeller kan göra projektioner av framtida klimat.

Jordens klimat förändras i snabb takt, till följd av mänsklig aktivitet. Fysiken bakom förstärkt växthuseffekt och global uppvärmning har varit känd länge, men eftersom klimatsystemet är komplext och innefattar en rad återkopplingsmekanismer, kan vi än idag inte säga exakt hur känsligt klimatet är för vår påverkan – hur mycket varmare kommer det att bli, och hur snart? De största osäkerheterna är relaterade till moln och hur deras utbredning och egenskaper förändras när klimatet förändras.

The Hurricane Party på Norrtälje konsthall

I utställningen Hurricane Party behandlar Bigert & Bergström Norrtälje Konsthall som en plats där ett möjligt orkanparty redan har, eller skulle kunna äga rum. Husets entré, olika våningsplan och terrass har aktiverats av olika installationer och konstverk som bär på paradoxer; objekt, filmer och skulpturer som oscillerar mellan olika känslolägen. Dessa olika lägen finner man ofta längst vädrets och klimatets olika fronter och zoner, och B&B har alltid fascinerats av de brytpunkter där ordnade eller bekväma tillstånd hotar att tippa över i katastrof. Många har säkert upplevt just denna fasövergång, där en vacker och varm semesterutflykt plötsligt förvandlats till en mardröm av ett överraskande oväder.

Bakgrunden till utställningens titel är en händelse som utspelade sig den 17 augusti 1969 då den amerikanska vädertjänsten sände ut en varning om att orkanen Camille var på väg mot Mississippis östra kust. Den var ovanligt kraftfull med vindar på upp till 90 m/s. Trots dessa varningar samlades människor i ett semesterhotell vid badorten Pass Christian för att fira Camille med ett så kallat ”orkanparty”, något som kom att få ödesdigra konsekvenser.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm