Hela gänget deltagare och ledare på Forskarmöten 2022. Foto: SUA

Sommarforskarskolan Forskarmöten


Forskarmöten är Sveriges unga akademis sommarforskarskola. Här får du möta unga, ledande forskare inom olika fält, från malariaforskning till pedagogik. Är du nyfiken på vad en forskare gör, vad man kan forska om och hur man blir en forskare? Då är Forskarmöten något för dig!

Forskarmöten genomförs med stöd från Kempestiftelserna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Forskarmöten 2022 för första gången i Västerbotten

Foto: Norrbyskär museum

Vi bor på KFUM:s kurs- och lägergård på Norrbyskär som är en ö med vacker natur, fascinerande historia och ett varierat utbud av aktiviteter. Dagarna är fyllda med samtal där deltagarna delas in i grupper och får diskutera olika aspekter på forskning med flera olika forskare. Du kommer även få lyssna till korta vetenskapliga presentationer från olika forskningsfält. Vi varvar de vetenskapliga diskussionerna med studiebesök, spel och utflykter. Tid kommer även avsättas för att deltagarna ska lära känna varandra och bilda egna nätverk. Akademins sommarforskarskola har genomförts sedan 2013.

För vem?

För dej som ska börja eller just har gått ut åk. 3 i gymnasiet.

Så här söker du

Ansökningsperioden äger rum på våren. Den innefattar två saker, dels ett onlineformulär och dels en blankett. Dina person- och kontaktuppgifter anger du i onlineformuläret. Där kommer du också att bli ombedd att skriva en kort text (max 1 000 tecken) om varför du vill delta i Forskarmöten, samt berätta om ditt favoritämne. Vi ber dig också att ange en referensperson (till exempel en lärare eller mentor) med kontaktuppgifter (mejl eller telefonnummer) som vi kan nå.

Blanketten: För dig som är under 18 år behöver vi också din/dina vårdnadshavares underskrift, be dem fylla i blanketten Pdf, 95.2 kB, öppnas i nytt fönster., skriva under, skanna sen in eller fota av den och ladda upp det med din ansökan i onlineformuläret, alternativt skicka den via mejl till: info@sverigesungaakademi.se

Kom ihåg:

  • Kort text (skriv i onlineformulär)
  • Vårdnadshavares underskrift om du är under 18 år (separat blankett Pdf, 95.2 kB, öppnas i nytt fönster., fyll i, skriv ut, signera, scanna in och ladda upp i onlineformuläret.)
  • Namn och kontaktuppgifter till referensperson (skriv i onlineformuläret)

Du kan påbörja din ansökan och göra klart den senare.

Besked om antagning kommer skickas till via mejl i slutet av maj. Tänk på att ange en mejladress där du går att nå under sommaren.

Ledare på Forskarmöten 2022

Anna Danielsson, naturvetenskapernas didaktik vid Stockholms universitet, Ronnie Berntsson, medicinsk kemi och biofysik Umeå universitet, Ellen Bushell, parasitologi vid Umeå universitet, och Karolina Kauppi, medicinsk biologi vid Umeå universitet och Karolinska Institutet, ej med på foto: Frida Bender, klimatforskare vid Stockholms universitet. Foto: Erik Thor/SUA

Ledare på Forskarmöten är aktiva och tidigare ledamöter i Sveriges unga akademi och forskar inom olika ämnesområden. Fler ledare kommer att publiceras under våren, håll utkik!

Frågor?

Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig till Sveriges unga akademis sekretariat. Du kan mejla till info@sverigesungaakademi.se eller ringa till 070-673 94 45

Forskarmöten är kostnadsfritt, alkohol och drogfritt.

Inrikesresor ersätts (standardpris ekonomiklass).

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm