Ordf. Sebastian Westenhoff och vice ordf. Mia Liinason. Foto: Erik Thor/SUA

Sveriges unga akademis 10-årsbaluns


Sveriges unga akademi firade 10 år med baluns på Uppsala slott. Vetenskapsstafett i två akter i högt tempo till öl och chips och musikframträdanden av högsta klass tog SUA-andan till nya höjder. Tema för balunsen var förnyelse.

Gästerna välkomnades med DJ och ballonger. Äntligen fick Sveriges unga akademi fira sin 10-årsdag! Ordf. Sebastian Westenhoff och vice ordf. Mia Liinason guidade med en varm glimt i ögat under kvällens första del som bestod av ett jubileumssymposium. Ledamöter ända från första kullen 2011 till den senaste 2021 höll vetenskapliga stafettpresentationer i två akter på temat förnyelse.

Presentationerna handlade om subatomär fysik, där Christian Forssén illustrerade en storleksskala genom att stega över scenen, språkhistoriker Jenny Larsson berättade hur spännande det är att befinna sig i ett paradigmskifte, vilket framstegen inom DNA-forskning inneburit för hennes fält, Steffi Burchardt, vulkanforskare, hade med en bit stelnad lava, en talande souvenir från en av sina många fältresor, demokratiforskare Staffan I. Lindberg konstaterade bekymrat att förnyelsen för demokratins tillstånd i många länder i själva verket är en påtaglig försämring.

Shervin Bagheri illustrerade sin forskning inom materialfysik med savojkål, vars yta har ett sätt att möta vattendroppar som vi kan lära mycket av. Rikard Landberg beskrev några av kostforskningens utmaningar, som att få deltagare att rapportera vad de faktiskt äter och inte vad de önskar att de ätit. Anna Danielsson som forskar på de naturvetenskapliga ämnenas didaktik resonerade kring innehållet i naturvetenskap och vem som förväntas bli naturvetare. Vd Sverker Lundin framförde också ett varmt tack till de som långsiktigt stöttat Sveriges unga akademis verksamhet: Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Ragnar Söderbergs stiftelse.

Publiken överraskades också med en present från SUA:s lillasyster, tankesmedjan Unga tankar om musik (UTOM) med enastående framträdanden av toppmusikerna Jakob Koranyi, cellist, och Emilia Amper, nyckelharpist.

Under den helt vegetariska middagen turades SUA-ledamöter och alumner om att toastmästra under ett härligt, organiserat SUA-kaos. Maria Tenje och Magnus Jonsson hade rodret under förrätten, Katarina Wadstein MacLeod och Johan Rockberg navigerade genom varmrätten, och Sofia Lodén och Pontus Nordenfelt rodde iland desserten. Det värmde Sveriges unga akademis hjärta att höra lovorden i de många talen, från bland andra initiativtagaren Gunnar Öquist och första vd Anna Sjöström Douagi, idag programchef vid Nobel Prize Museum, som fick förtroendet av Kungl. Vetenskapsakademien (KVA) att leda bildandet av SUA och gjorde så de första fem åren. KVA:s tillträdande Ständige sekreterare Hans Ellegren gratulerade SUA, liksom Anna Wetterbom, vd för Ragnar Söderbergs stiftelse och SUA:s vd 2017–2021 som gav inte mindre än två tal, ett per respektive roll i sin relation till SUA.

Palle Dahlstedt, professor inom interaktionsdesign och software engineering vid Göteborgs universitet, kompositör och SUA-alumn framförde ett fantastiskt verk på flygel där han spelade och improviserade tillsammans med den AI han utvecklat.

Arne Flåøyen, direktör för NordForsk, slog ett slag för den roll de unga akademierna i Norden har för nordiskt samarbete och förnyelse. Också Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet, samt Maria Thuveson, rådsdirektör och ställföreträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet, gratulerade SUA. Vd Sverker Lundin tackade också gäster och medverkande vid middagen. Karin Schmekel, tidigare kansliråd vid utbildningsdepartementet och idag enhetschef vid Karolinska Institutets kansli för forskning och forskarutbildning, tackade för maten och uppmuntrade SUA:s forskningspolitiska arbete som hon underströk haft stor betydelse.

Efter middagen fortsatte balunsen långt in på natten med forskarmingel och dans.

Foto: Erik Thor/SUA

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm