Marie Wiberg

Professor i statistik vid Umeå universitet

Ledamotsperiod 2013-2018

Jag utvecklar statistiska metoder för att utvärdera och analysera standardiserade kunskapsprov och storskaliga internationella kunskapsmätningar. Forskningens huvudsyfte är att utveckla metoder för att höja kvaliteten över tid i standardiserade kunskapsprov. En stor del av forskningen har fokuserats på metoder för så kallad ekvivalering, det vill säga den statistiska process som används för att fastställa vilka provpoäng från olika provversioner som är jämförbara.

BILDER

1. Marie Wiberg Foto: Elin Berge 2. Kunskapsprov i närbild 3. Marie Wiberg (Klicka för förstoring)

Marie Wiberg: Applying Test Equating Methods

1. Marie Wiberg och tårta med bokmotiv: Applying Test Equation Methods: Using R (Klicka för förstoring, öppnas i nytt fönster)

Marie Wiberg Foto: Markus Marcetic/Sveriges unga akademi

Foto: Markus Marcetic/Sveriges unga akademi (klicka för större bild)

KORTA FAKTA

Född: 1976
Familj: Min man Jonas och våra två döttrar; Emelie (född 2008) och Hanna (född 2010).
Intressen: Utförsåkning, frilufsliv samt umgås med familj och vänner.
Övrigt: Har ett förflutet som bergsklättrare och har bl.a. varit på toppen av Mt Blanc.

”Jag är med i Sveriges unga akademi för att kunna påverka forskningspolitiken och hur framtidens forskningssystem ska se ut. Visionen är att framtidens system främjar den bästa forskningen, har tydliga karriärvägar samtidigt som det är jämställt, rättvist och transparent. Som statistiker har jag kontinuerligt arbetat tvärvetenskapligt och det är en stor styrka och oerhört utvecklande att ett stort antal olika discipliner är representerade i Sveriges unga akademi.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm