Robert Lagerström

Docent i systemarkitektur och IT-säkerhet vid Kungliga Tekniska högskolan

Ledamotsperiod 2016–2021

Jag är docent och lektor i industriell informationssystemarkitektur på KTH samt gästforskare på Harvard Business School. Min bakgrund är som civilingenjör i datateknik och doktor i elektro- och systemteknik. Jag gjorde en industriell postdoc på ABB Corporate Research samt var forskare vid Harvard innan jag blev docent. Min forskning fokuserar på komplexa systemarkitekturer och hanteringen av dessa när det kommer till förändringar och IT-säkerhet. Forskningen sponsras av bland annat H2020, Vinnova, Energimyndigheten och InnoEnergy. Mina metoder testas i industrisamarbeten med till exempel Ericsson och ABB.

Jag har även varit med och startat ett företag, foreseeti AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som avknoppning från forskningen. foreseeti utvecklar och säljer en produkt som heter securiCAD, ett CAD-verktyg för analys och simulering av IT-säkerhet i komplexa systemarkitekturer.

BILDER

Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi (Klicka för förstoring)

Robert Lagerström Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

(Klicka för högupplöst porträtt, öppnas i nytt fönster) Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

KORTA FAKTA

Född: 1981
Familj: Fru, Susanne (forskare på KI / Harvard). Döttrarna Minna och Siiri
Intressen: Musik, film och sport
Övrigt: Lidingöloppet 2019 och Vasaloppet 2020. En gång medlem i, enligt Köpings lokaltidning, ”Sveriges yngsta punkband”.

”Som medlem i Sveriges unga akademi vill jag se till att unga hörs, syns och tas på allvar i forskarsamhället. Jag hoppas att vi ska kunna hitta sätt att nå ut med bra forskning till allmänheten och på så sätt locka yngre att våga satsa på en forskarkarriär eller ännu yngre att satsa på teoretiska ämnen i skolan. Ett mål jag har är att uppnå en mer jämlik arbetsplats inom tekniska ämnesområden.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm