Christian Forssén (t.h.) leder en grupp vid Forskarmöten 2015.
2014-08-15
Den 5–7 augusti 2016 är det dags för en ny omgång av sommarforskarskolan Forskarmöten i Fiskebäckskil. Från humaniora och samhällsvetenskaplig forskning, till naturvetenskap och medicin, alla områden inkluderas i Forskarmöten.
Följ Forskarmöten på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se ett klipp om Forskarmöten, en tidigare deltagare, Boel Nilsson, och en av våra ledare Henrik Zetterberg berättar.
Här bor vi under Forskarmöten i Fiskebäckskil.
Sveriges unga akademis sommarforskarskola, Forskarmöten, för
gymnasieungdomar genomförs för fjärde året på underskönt
belägna Fiskebäckskil på västkusten. Med fokus på kärnan i forskning, nyfikenhet och upptäckarglädje, varvas diskussioner med studiebesök, föreläsningar och utflykter. Forskarmöten är ett 3-dagarsmöte om forskning för ungdomar som ska börja tredje året på gymnasiet och tycker att forskning verkar intressant, eller som tidigare deltagare uttryckt det: ”även för dig som inte tror att du tycker forskning verkar intressant! ”. Under mötet träffar deltagarna forskare från Sveriges unga akademi för stimulerande och inspirerande diskussioner om vad forskning innebär, som till exempel:
På agendan finns allt från kärnfysik till humanistiska ämnen.
– Syftet med Forskarmöten är att erbjuda gymnasieungdomar en möjlighet till så kallade "defining moments"; ögonblick eller situationer där man kommer på vad det är man vill göra i livet. I de bokkapitel första generationen av Sveriges Unga Akademis medlemmar har skrivit framgår att forskningsintresset ofta har väckts ganska tidigt i livet och ofta genom inspirerande möten med lärare, forskare eller andra människor som på något vis öppnat dörren till forskarvärlden. Detta vill vi göra. Framtiden kommer att visa om vi lyckas. Gör vi det i något fall är det alldeles fantastiskt! (Henrik Zetterberg, professor i neurokemi)
Forskarmöten 2015
Khalid, deltagare i Forskarmöten 2015, berättar om sitt forskningsintresse och om sommarforskarskolan.
Linnea berättar om sitt tvärvetenskapliga forskningsintresse och om Forskarmöten.
22 ungdomar deltog och 9 forskare medverkade i Forskarmöten 2015 Öppnas i nytt fönster.. Tillsammans diskuterades forskning i stort med frågor som: Vad är bra forskning? På vilket sätt kan och bör forskare kommunicera? Vad är viktigast i forskning: bredd eller djup? Kan man bevisa något? Vad kan man vinna på att samarbeta över disciplingränser? Hur vet man när man har fel?
Båttur över Gullmarsfjorden till Lysekil och en guidad tur på Havets hus hanns också med, och en studietur på Gullmarsfjorden med ett av stationens forskningsfartyg, också med guide.
Lyssna till Akademipodden: under Forskarmöten 2015 medverkade deltagare i ett avsnitt av akademins podcast.
Gilla Forskarmöten på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så här söker du till Forskarmöten
Ladda ner en flyer för Forskarmöten Pdf, 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.
Se bilder från Forskarmöten 2015 på Flickr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskarmöten är kostnadsfritt och drogfritt. Resor till och från sommarforskarskolan ersätts upp till ett visst belopp. För Forskarmöten har finansiellt stöd erhållits från Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..