Mattias Lundberg i intensiv tvärvetenskaplig speed-dating session med Det Unge Akademi i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs sessionssal. Foto: Anna Kjellström

Akademimöte i Köpenhamn


Den 2–3 december gästade Sveriges unga akademi Köpenhamn och vår danska systerakademi, Det Unge Akademi. Vi höll till i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs hus.

Mötet varvades med vetenskapliga presentationer, planering av inspel och aktiviteter, studiebesök och gäster. Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet, Anna Rising, docent i translationell medicin vid Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet, Gabriel Skantze docent i talteknologi vid KTH och Sara Strandberg, lektor i elementarpartikelfysik, höll de mycket uppskattade vetenskapliga presentationerna som inledde Köpenhamnsmötet.

Vi träffade danska Det Unge Akademi och presenterade våra verksamheter och utbytte erfarenheter. Sveriges unga akademis Marie Wiberg modererade också en tvärvetenskaplig speed-dating session. Dag två välkomnade vi Fredrik Melander, chefskonsulent på Uddannelses - og Forskningsministeriet, som berättade om det danska forskningssystemet som varit omtalat framgångsrikt på senare år. Akademipodden spelades in med ett avsnitt på tema Tid, denna gång med Christian Broberger, docent i neurovetenskap, Kirsten Kraiberg Knudsen, docent i astronomi, Christer Nordlund, professor i idéhistoria, och Sara Strandberg, lektor i elementarpartikelfysik.

Varmt tack till Det Unge Akademi och kansliets Rasmus Enevoldsen som gjorde vårt besök så fint!

Mer information

Det Unge Akademi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm