Fredrik Bäckhed Foto: Johan Wingborg

Foto: Johan Wingborg

Bäckhed i ny studie: Fiskolja kan hindra viktuppgång


Fredrik Bäckhed är en av författarna till en nyligen publicerad artikel i Cell Metabolism som visar att fleromättat fett ökar de goda bakterierna i tarmfloran som bland annat minskar viktökning.

Bäckhed förklarar studien i P4 Göteborg.

Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. Studien, som publiceras i Cell Metabolism, visar att tarmens bakterier kan vara ett lämpligt mål för behandling av metabola störningar.

Skräddarsydda kostråd i framtiden

Forskarna planerar nu ytterligare studier med förhoppningen att samma resultat ska kunna upprepas hos människor.

– Våra resultat pekar på att en kost med nyttiga fetter, i kombination med så kallade probiotiska bakterier, skulle kunna minska risken för metabola sjukdomar hos människor. Resultaten öppnar också för möjligheten att använda en individs unika tarmflora som grund för skräddarsydda kostråd, säger Fredrik Bäckhed.

Sahlgrenska akademin: Tarmfloran kan förstärka negativa effekter av fettrik kost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln ”Cross-talk between gut microbiota and dietary lipids aggravates WAT inflammation through TLR signaling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.publicerades online i Cell Metabolism den 27 augusti Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm