L'Oréal-UNESCO For Women in Science logo

Sveriges unga akademi med och lanserar ”L’Oréal-UNESCO For Women in Science” i Sverige


Sveriges unga akademi utgör den vetenskapliga parten i samarbetet när For Women in Science introduceras i Sverige.

Om allt går som planerat kommer juniora, framstående kvinnliga forskare i Sverige att kunna ansöka till ett svenskt For Women in Science (FWIS) till hösten. Initiativet ger stöd till unga kvinnliga forskare att utvecklas till oberoende forskningsledare.

Ansökan möjlig i början av hösten

Hjälp gärna till att sprida information om initiativet som innebär ett öppet ansökningsförfarande vilket lanseras i början på hösten 2015. Mer information publiceras löpande på akademins webbplats, Facebook och Twitter.

The world needs science, science needs women

For Women in Science (FWIS) grundades 1998 av L’Oréal Foundation och FN:s fackorgan för utbildning, kultur och vetenskap, Unesco, för att belöna och uppmärksamma framstående kvinnliga forskare. Att identifiera kvinnliga förebilder för den yngre generationen är en uttalad ambition. Programmet ska främja andelen kvinnor inom vetenskapen och locka unga till en karriär inom forskning.

Varje år delas fem L’Oréal-UNESCO Awards ut, ett per kontinent, vid en ceremoni i Paris. Två mottagare av L’Oréal-UNESCO Awards har senare tilldelats Nobelpris: Elizabeth Blackburn, fysiologi eller medicin 2009, och Ada Yonath, kemi, 2009. 15 fellowships, ”International rising talents”, delas samtidigt ut till juniora kvinnliga forskare från hela världen.

FWIS-programmet innefattar också regionala och nationella fellowships, och det nationella är det som nu planeras introduceras i Sverige i ett samarbete mellan L’Oréal, Svenska Unescorådet och Sveriges unga akademi. I Danmark finns FWIS sen 2007 och i Finland sedan 2006. Sveriges unga akademis ledamot Maria Tenje tilldelades utmärkelsen i Danmark 2009. Mottagarna av det första svenska FWIS presenteras i mars 2016 i anslutning till den internationella kvinnodagen.

FWIS-programmet har också lanserat en webbplats kallad ”DiscovHer ” med information, undersökningar och nyheter om kvinnor inom forskning.

Mer information

The For Women in Science Program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DiscovHer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm