Prisfrågan

”Tyst, jag måste tänka!”, ”Vad tänker du på?”, och ”Vänta så ska jag tänka efter...” är uttryck vi ofta använder – men vad betyder de? Kan vi se tankar, höra dem, känna dem? Finns tankar kvar när vi slutar tänka på dem? Tänker du alltid, eller bara ibland?

Tävlingen Prisfrågan: – Vad är en tanke?


Sveriges unga akademi arrangerar tävlingen Prisfrågan. Nu har tävlingsperioden för att lämna bidrag löpt ut och juryn har påbörjat sitt arbete med att undersöka alla spännande och tänkvärda svar som inkommit för Prisfrågan. Ett urval av svaren kommer att presenteras på SJ-tåg och här på tävlingens webbsida i januari 2016.

Vi hoppas Prisfrågan bidrog till en roligt start på termien i form av klassrumsdiskussioner om tankar! Vetenskap är nyfikenhet. Människor är nyfikna, men ofta får behovet av effektivitet och ett lotsat sökande efter ”rätt” svar ta över ett fritt tänkande. Forskare har glädjen att få fortsätta vara öppet nyfikna, i Sveriges unga akademi vill vi gärna dela med oss av den känslan och
bidra till lekfull nyfikenhet och kreativt tänkande! Vi ville veta ditt svar på Prisfrågan!

Svaret på frågan ”Vad är en tanke?” kunde vara en teckning, en film, en beskrivning… eller vad som helst som förmedlar en uppfattning om vad svaret är, men det måste ha dokumenterats i digitalt format så att det kan skickas in via e-post till exempel som en text-, bild-, film-, ljudfil eller länk.

Senaste dag för tävlingsbidrag var den 14 september 2015

Mia Lindskog Foto: Markus Marcetic

Maria Lindskog Foto: Markus Marcetic

Om Prisfrågan

Maria Lindskog, ledamot och forskare inom neurovetenskap vid Karolinska Institutet: – När vi är ute och presenterar vår forskning så är det slående hur engagerade människor är, och hur mycket de kan. Frågorna från publiken är ofta höjdpunkten under en presentation, och Prisfrågan är ett sätt att bygga vidare på detta, att få höra mer kloka tankar från allmänheten. Jag är jättenyfiken på vilka svar vi kommer att få in och ser verkligen fram emot att ta del av bidragen!

Pris

De 5 mest tänkvärda svaren belönas med en iPad (värde ca 4 000 kr) graverad speciellt för tävlingen och ytterligare 5 belönas med en helårsprenumeration på tidningen Forskning & Framsteg (värde 699 kr). Ett urval av svaren kommer att presenteras på SJ-tåg och här på tävlingens webbsida i januari 2016.

Prisfrågan genomförs med stöd från Ragnar Söderbergs stiftelse och Getonboard.

Tävlingsregler (pdf) Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.


Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm