Panel jämställdhetsseminarium

Diskussionsrunda på förmiddagen med Birgitta Jordansson, Johanna Stadmark och ledamot Gustaf Arrhenius. Foto: Annika Moberg

Jämställdhet i akademin: från siffror till handling


Den 30 januari arrangerade Sveriges unga akademi seminariet Jämställdhet i akademin: från siffror till handling, på Chalmers i Göteborg. Vetandets värld i P1 var på plats och seminariet filmades och kommer att visas i Kunskapskanalen samt finnas online i UR Play från den 9 april. Under dagen belystes mekanismer och strukturer – det bjöds också på många goda exempel och tänkbara lösningar. Stämningen var på topp!

Bakgrunden till seminariet är att kvaliteten inom svensk akademisk forskning och högre utbildning debatteras flitigt. I Kungl. Vetenskapsakademiens excellensutredning, rapporteras att tillväxten och nyrekryteringen av toppforskare går sämre än i jämförbara länder. Lösningen sägs ofta vara att satsa på de bästa individerna; de bästa hjärnorna. Men den akademiska arenan är inte jämställd och inte tillräckligt meritokratisk. Bara var fjärde professor är en kvinna. För att säkra kvaliteten på svensk forskning måste vi därför bli mer jämställda.

Mer information

Seminariets program

Broschyr (pdf) Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.

Se seminariet i UR Play

Inslag i Vetandets värld P1

Artikel med statistik, Chalmers Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Twitter: #jamakd

Medverkande

Gustaf Arrhenius Foto: Markus Marcetic
Sofia Falk
Jesper Fundberg Foto: Frans Oddner

Från vänster: Gustaf Arrhenius (ledamot i Sveriges unga akademi),VD, Institutet för Framtidsstudier, professor, Filosofi, Stockholms Universitet (foto: Markus Marcetic); Sofia Falk, VD, Wiminvest;Jesper Fundberg, Fil.dr i etnologi och lektor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola (foto: Frans Oddner) Klicka för högupplösta bilder.

Birgitta Jordansson
Malin Rönnblom Foto: Mattias Pettersson
Johanna Stadmark Foto: Nina Ramsmyr

Från vänster: Birgitta Jordansson, lektor och vice prefekt vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet; Malin Rönnblom, docent i statsvetenskap, biträdande lektor i genusvetenskap vid Umeå universitet (foto: Mattias Pettersson); Johanna Stadmark, forskare i geologi vid Lunds universitet (foto: Nina Ramsmyr) Klicka för högupplösta bilder.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm