Jorge Ruas och Mia Lindskog. Foto: Ulf Sirborn
Depression är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna och ett folkhälsoproblem världen över. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar antalet drabbade till 350 miljoner människor. I den nya studien visar forskarna överraskande hur musklerna fungerar som ett filter som skyddar hjärnan.
Fysisk aktivitet har en välgörande effekt på hjärnan, till exempel vid stress och depression. Det har dock inte varit känt hur denna skyddande effekt uppnås. Nu har Mia Lindskog (ledamot i Sveriges unga akademi sedan 2011) och Jorge Ruas med flera forskare vid Karolinska Institutet visat att när muskler används renas blodet från ett ämne som bildas vid stress och som är skadligt för hjärnan. Studien publiceras i den ansedda tidskriften Cell.
– Vi vet egentligen inte vad depression är, rent neurobiologiskt. I vår studie har vi bidragit med en pusselbit till den beskrivningen och vi har en förklaring till vad som sker biokemiskt när motion skyddar hjärnan från att skadas vid stress, säger Mia Lindskog, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Se en populärvetenskaplig presentation, Mias Forskarspaning: ”Muskeln – den nya hjärnan”
Kvalificerad trendspaning. Sveriges unga akademi arrangerade Forskarspaningar på Vetenskapsfestivalen 2014. En forskare ska på kort tid driva en tes med tre vetenskapliga belägg. Ämnet kan vara allt möjligt; från populärkultur och idrott till diverse samhällsfenomen – men de vetenskapliga beläggen tas från den spanande forskarens eget expertområde. Se Forskarspaningarna på YouTube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!
Mer information
SvD: ”Så skyddar muskler mot depression” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studien i Cell: ”Skeletal Muscle PGC-1α1 Modulates Kynurenine Metabolism and Mediates Resilience to Stress-Induced Depression” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.