Till vänster: röntgenbild tagen av Wilhelm Röntgen föreställande Albert von Köllikers hand. Foto: Wiki Commons. Till höger: verket Untitled (Carrier) av Jone Kvie som kommer att visas i utställningen Evigt liv. ©Jone Kvie/BONO Foto: A. Sune Berg.

Evigt liv: Litterära Nobelbanor – kanon, trender och översättningens betydelse


När: lördag 3 december
Var: Var: Liljevalchs konsthall, Djurgårdsvägen 60, Djurgården, Stockholm Länk till annan webbplats.
Arrangörer: Nobelprismuseet och Liljevalchs, Sveriges unga akademi
Medverkande: Jana Rüegg, litteraturvetare, Uppsala universitet

Vilka utgivningstrender finns för den svenska utgivningen av Nobelprisbelönad litteratur? Vilken betydelse spelar översättaren och på vilket sätt kan man förstå översättningar och Nobelpriset i relation till en världslitterär kanon? Litterturdoktoranden Jana Rüegg diskuterar med avstamp i sin forskning.

Nobelpriset i litteratur är världens mest inflytelserika litterära pris, och dess påverkan på den svenska bokmarknaden är stor. Jana Rüegg, doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och författare till Nobelbanor. Svenska förlags utgivning av översatta Nobelpristagare i litteratur sedan 1970, berättar om svenska utgivningstrender för Nobellitteraturen, vilken betydelse översättningen och översättaren har och hur allt detta kan sammankopplas med en världslitterär kanon.

Framtidens forskning

Ta chansen att möta ett urval av Sveriges mest lovande unga forskare. I ett samarbete med Sveriges unga akademi anordnas quiz, samtal och miniföreläsningar med interaktiva inslag under hösten i samband med Nobelprismuseets utställning Evigt liv på Liljevalchs. Programpunkterna äger rum på lördagseftermiddagar och ingår i ordinarie entrébiljett.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm