Till vänster: röntgenbild tagen av Wilhelm Röntgen föreställande Albert von Köllikers hand. Foto: Wiki Commons. Till höger: verket Untitled (Carrier) av Jone Kvie som kommer att visas i utställningen Evigt liv. ©Jone Kvie/BONO Foto: A. Sune Berg.

Evigt liv, Happening: Evigt liv på medicinsk väg, Kazuo Ishiguros Never let me go och reservdelsmänniskan.


När: lördag 29 oktober
Var: Liljevalchs konsthall, Djurgårdsvägen 60, Djurgården, Stockholm Länk till annan webbplats.
Arrangörer: Nobelprismuseet och Liljevalchs, Sveriges unga akademi
Medverkande: Ylva Söderfeldt och Luis de Miranda, idéhistoriker

Är det läkarens uppgift att förlänga livet och till vilket pris? Är evigt liv en medicinsk fråga eller en andlig fråga? Är det eviga livet bara den obestämda förlängningen, år efter år, av vår tid på jorden? Möt framtidens läkare i en reflektion om evigt liv på medicinsk väg.

Romanen Never let me go av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro utspelar sig i en framtid då människor uppnår evigt liv genom mänskliga kloner som används som organförråd. Romanen utspelar sig på en internatskola för klonade barn och följer dem under uppväxten, ungdomstiden då de inser sitt öde, och i vuxenlivet där de får sina organ skördade.

I samarbete mellan Sveriges unga akademi, läkarprogrammet på Uppsala universitet och Centrum för medicinsk humaniora blir Ishiguros verk utgångspunkt för en happening och diskussion om medicinens möjligheter och gränser.

Framtidens forskning

Ta chansen att möta ett urval av Sveriges mest lovande unga forskare. I ett samarbete med Sveriges unga akademi anordnas quiz, samtal och miniföreläsningar med interaktiva inslag under hösten i samband med Nobelprismuseets utställning Evigt liv på Liljevalchs. Programpunkterna äger rum på lördagseftermiddagar och ingår i ordinarie entrébiljett.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm