SUA och Rifo logotyper

Webbinarium: Replikeringsutmaningen – Är det kris i forskningsfrågan?

2021-03-10

Tid: onsdag 10 mars 2021 kl. 12.00-13.00
Plats: Webbinarium via Zoom
Twitter: @Ungaakademin @RifoRiksdagen

Välkommen med din anmälan senast den 8 mars: här finns anmälningsformulär.

Efter anmälan kommer du att få en Zoom-länk som du kan ansluta dig till.

Forskning har beskrivits som det bästa som hänt mänskligheten. Den har gett oss vaccin, bidragit till utvecklingen av demokratin och tagit oss ut i rymden. Den vetenskapliga metoden är det bästa sättet vi har för att på ett systematiskt sätt inhämta ny kunskap och vi producerar och publicerar mer vetenskap än någonsin. Men trots det är det mindre än hälften av alla vetenskapliga studier som går att upprepa. Hur kan det komma sig, och vad får det för konsekvenser? Ska vi sluta forska nu?

Välkommen till ett webbinarium av Sveriges unga akademi och Rifo, där du får en översikt av problemet med reproducerbarhet av forskningsrön inom akademien. Vad får replikeringskrisen för konsekvenser för politik och allmänhet? Frågor som diskuteras är: Vad betyder replikeringskrisen egentligen? Är det så illa som det låter? Är det kris i forskningen? Ska vi sluta forska nu?

Medverkande

Betty Malmberg, ordförande Rifo

Inledning av Anna Dreber Almenberg, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan och ledamot i Sveriges unga akademi, forskar om replikationsstudier och Johan Jansson, docent KTH, föreståndare Center för digital matematik. Vad betyder replikeringskrisen egentligen? Hur ser det ut inom olika forskningsfält? Är det så illa som det låter? Vad kan vi göra för att förbättra reproducerbarheten och undvika ”falska” resultat? Kan digitalisering bidra till att möta replikeringsutmaningen?

Panelsamtal med olika aktörer. Anna Dreber Almenberg, Johan Jansson, Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, Fredrik Christensson, riksdagsledamot (C), Ilona Szatmari Waldau, riksdagsledamot (V). Är det kris i forskningsfrågan? Vad gör detta med allmänhetens förtroende för forskningen? Vad får det för konsekvenser för forskningspolitiken?

Anna Wetterbom, VD Sveriges unga akademi, modererar samtalet.

 

Anmälan

Sveriges unga akademi
c/o Kungl. Vetenskapsakademien
Box 50005
SE 104 05 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk