Sara Liin

Docent i neurobiologi vid Linköpings universitet

Ledamotsperiod 2020–2025

Jag är fascinerad av kroppens elektriska aktivitet. Hur fungerar de proteiner – jonkanaler – som säkerställer hjärtats rytmiska kontraktion och fortleder våra nervimpulser? Min forskargrupp mäter elektriska strömmar som leds genom jonkanaler, för att förstå hur exempelvis kroppsegna ämnen och läkemedel påverkar jonkanalers funktion. Vi studerar även hur ärftliga förändringar i jonkanalers struktur påverkar deras förmåga att leda elektriska strömmar. Vår förhoppning är att den grundforskning vi bedriver kan bidra med viktiga pusselbitar för hur sjukdomar som hjärtarytmi och epilepsi kan behandlas.

MER OM

När hjärtat tappar takten, TV-sänd föreläsning om hjärtats rytm inom ramen för Linköpings universitets serie Forskning i Framkant.

BILDER

1. och 2. Foto: Erik Thor/SUA 3: Foto: Thor Balkhed (Klicka för högupplösta pressbilder.)

Sara Liin Foto: Erik Thor/SUA

Klicka för högupplöst pressbild. Foto: Erik Thor/SUA

KORTA FAKTA

Intressen: Att utforska naturen, såväl till fots som på cykel eller längdskidor. Även trädgårdsfix är en härlig syssla.

Övrigt: Gillar att renovera gamla skraltiga möbler (fisklim är ett favorithjälpmedel). 

”Jag är med i Sveriges unga akademi för att få möjlighet att tillsammans med likasinnade förbättra förutsättningarna för Sveriges unga forskare. Frågor som ligger mig särskilt varmt om hjärtat är hur vi når ut med vetenskap till barn och ungdomar i olika åldrar, hur vi kan förmedla en nyanserad bild av forskare, och hur unga forskares framåtanda och nytänkande stimuleras.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm