Illustration: Maja på Näset

Illustration: Maja på Näset

#backaERC – hjälp oss skriva till politiker och protestera mot nedskärningarna i ERC:s budget


Hjälp till att skriva till politiker i EU-parlamentet och riksdagen för att protestera mot nedmonteringen av det Europeiska forskningsrådet – juvelen i den europeiska forskningskronan.

Du har säkert hört talas om att den föreslagna långtidsbudgeten för EU innebär en sänkning av Europeiska forskningsrådets (ERC) budget. Långtidsbudgeten förhandlades av EU:s regeringschefer i somras och diskuteras just nu i EU-parlamentet. ERC:s tillförordnade president Jean-Pierre Bourgionon höll ett brandtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för parlamentet den 7 september och snart är det dags för parlamentsledamöterna att rösta om långtidsbudgeten. Nu är sista chansen att försöka påverka! Det har tidigare cirkulerat upprop till stöd för ERC Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men nu riktar vi in oss direkt på de svenska ledamöterna i EU-parlamentet och i riksdagen. Om vi är många forskare som skriver till politikerna, så har vi större möjlighet att höras. Skriv till en, eller flera, politiker redan idag och uppmana dina kollegor att göra detsamma!

Vi vet att tid är en bristvara och för att göra det enkelt har vi gjort ett förslag på brev som du kan inspireras av eller använda i sin helhet. Brevet finns här Word, 26.1 kB, öppnas i nytt fönster.. Mejladresser till de svenska ledamöterna i EU-parlamentet finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och till utbildningsutskottet i riksdagen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vill du skriva direkt till riksdagspartiernas forsknings/utbildningspolitiska talespersoner så heter de Gunilla Svantorp (S, ordf. utbildningsutskottet), Mats Berglund (MP), Fredrik Christensson (C), Roger Haddad (L), Kristina Axén Olin (M), Ilona Szatmari Waldau (V), Pia Steensland (KD), Robert Stenkvist (SD). Matilda Ernkrans (S) är minister för högre utbildning och forskning. (Ett litet tips: riksdagsledamöter nås på förnamn.efternamn@riksdagen.se, ministrar på förnamn.efternamn@gov.se, och ledamöter i EU-parlamentet på förnamn.efternamn@euparl.europa.eu).

När du har skrivit till en, eller flera, politiker, får du gärna twittra om det och använda taggen #backaERC. På så vis hoppas vi få ännu större spridning av budskapet.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm