Pontus Nordenfelt Foto: Lars Owesson

Foto: Lars Owesson

En infektionsbiolog om Coronaviruset


Pontus Nordenfelt är docent i infektionsbiologi vid Lunds universitet.

Vad kan du säga om Coronaviruset utifrån ditt fält?

– Coronavirus är en grupp virus som inkluderar både vanliga förkylningsvirus, och de som orsakar SARS (utbrott 2003), MERS (utbrott 2012) och den nya sjukdomen covid-19. De tre senare kan ge upphov till allvarlig luftvägssjukdom, i vissa fall dödlig sådan.

Viruset kallas både Corona (efter sitt utseende) och Covid?

Finns det regler för namngivning av virus, som det gör om man jämför med astronomi för nyupptäckta stjärnor och svarta hål?

– Det finns absolut namngivningsregler kring virus, precis som för alla biologiska arter, men då de formellt ofta inte klassas som levande passar de inte helt in för normal namngivning. Det vanligaste är att man ger dem namn efter utseende (som corona), eller funktion (som HIV, som står för human immunodeficiency virus, och slår mot vårt immunförsvar). Vad gäller det nya corona-viruset så heter det SARS-CoV-2 och kan orsaka sjukdomen covid-19, analogt med att viruset HIV kan orsaka sjukdomen AIDS.

Har ditt labb berörts av Corona, tex. behövt ställa in besök eller resor?

– Vi har än så länge inte berörts i någon större utsträckning, men vi har förberett oss ifall vi måste hålla oss borta från universitetet. Det är många konferenser som ställs in och överlag så är det mindre resor som görs till och från universitet.

Kan du se några lärdomar som ditt labb kan ha nytta av från det pågående virusutbrottet?

Det kan gälla biologiska faktorer, informationsinsatser eller samhällsåtgärder?

– Det är lite för tidigt att säga, men jag är övertygad om att det kommer komma fram värdefull information även under dessa i övrigt tråkiga omständigheter.

Kan ni ta tillfället i akt att informera om sepsis med anledning av den ökade medvetenheten om handhygien?

Det verkar vara så att SARS-CoV-2 kan ge primär lunginflammation men det finns också rapporter om att patienter fått sekundär lunginflammation inklusive sepsis (blodförgiftning) från bakterier. Handsprit har en begränsad effekt på många virus (tvål är bättre), men är effektivt mot bakterier, så genom god handhygien kan man begränsa både virus och bakterier. Sepsis (blodförgiftning) är något som allmänheten bör vara mer medveten om och det är aldrig fel att ställa frågan till sjukvården: ”Kan det vara sepsis?”, då symtomen kan vara väldigt varierande. Då ökar man chansen att få in rätt behandling i tid.


Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm