BUFF, SUA, LBF logotypes

En bättre morgondag: Kortfilmsfestival <3 Forskarsamtal i Malmö

2020-03-24

Dag: tisdag 24 mars
Tid: 12:30–14:30
Plats: Biograf Panora, Friisgatan 19 D, Malmölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Boka på: kulturkartan.malmo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Arr: BUFF Malmölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LadyBug Festivallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Sveriges unga akademi
Kontakt: Robert Lagerström robertl@kth.se

Sveriges unga akademi i samarbete med LadyBug Festival och BUFF är stolta över att få presentera programpunkten ”En bättre morgondag”. Vi firar det segrande bidraget i kortfilmstävlingen med samma namn – En bättre morgondag. Vinnarfilmen och ytterligare fyra utvalda kortfilmer med fokus på forskning och framtid visas. Med inspiration från filmerna pratar vi med vår panel med forskare från olika fält. Varmt välkomna!

Anmälan och information för skolor

I samarbete med kulturförvaltningen i Malmö stad erbjuds skolor i Malmö kostnadsfria platser till BUFF:s filmvisningar under skoltid via Kulturkartan. Platserna kan bokas via Kulturkartan från den 10e februari. Boka på: kulturkartan.malmo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster För mer info: skolbio@malmo.se

Program

En bättre morgondag leds av akademins projektledare Robert Lagerström (robertl@kth.se), IT-forskare på KTH och ledamot i Sveriges unga akademi, samt Aase Högfeldt, grundare och konstnärlig ledare för LadyBug Festival.

Medverkande forskare

Agustín Goenaga, statsvetenskap, Lunds universitet
Birger Johansson
, robotforskning, Lunds universitet
Daniel Möller Ölgaard
, statsvetenskap, Lunds universitet
Anna Sofia Rossholm
, filmvetenskap, Stockholms universitet
Katarina Wadstein MacLeod, konstvetenskap, Södertörns högskola

Filmer

Arvet

1. ARVET

Sverige, 2019, Av: Valentina Chamorro Westergårdh. 10 min. Svenskt tal. Engelsk text. Engelsk titel: Belonging.

Första generationen, andra generationen, tredje generationens invandrare... När blir man svensk? Handlar det om en känsla? Kultur? Eller utseende? Kan man ärva en känsla av att ha ryckts upp med rötterna och en längtan, från en generation till en annan? En film om tre generationer, identitet och känsla mellan två kulturer.

Little White Dude

2. LITTLE WHITE DUDE

Frankrike, 2018. Av: Tatiana Vialle och Swann Arlaud. 17 min. Franskt tal. Engelsk text. Originalets titel: Venerman

Charles, en 18-årig kille, växte upp i en lugn, mindre stad men drömmer om att vara en svart rappare boende i en storstad. Hans fantasi har ett namn: Black Charles. En kopia av honom själv följer honom överallt, även den här dagen då han beslutar sig för att bryta upp från sin vardag och förenas med sin äldre bror i Paris, i hopp om ett nytt liv.

Pathways

3. PATHWAYS – SEGRANDE BIDRAG I KORTFILMSTÄVLINGEN

Sverige, 2019. Av Maya Åkeson Rayner (regi) mfl. för International Youth Media Summit. Segrande bidrag i kortfilmstävlingen En bättre morgondag, 3 min.

Två barndomsvänner skiljs åt och växer upp med olika slags utsatthet. Erfarenheterna leder till att pojkarna gör olika vägval i sina fortsatta liv vilket får drastiska konsekvenser när de möts igen.

One

4. ONE

Spanien, 2018. Av Javier Marco. 10 min. Spanskt tal. Engelsk text. Originalets titel: Uno

Långt ut till havs börjar det ringa i en mobiltelefon som flyter i en vattentät plastpåse.

 

Robot Will Protect You.

5. ROBOT WILL PROTECT YOU

Estland/Italien, 2018. Av Nicola Piovesan och Matt Willis-Jones. 11 min.

En regnig natt i det futuristiska Neo Berlin ger sig nio år gamla Tina och hennes skyddsrobot, SAM-53, ut på ett äventyr för att besvara en fråga: om cyberspace har gjort romantisk kärlek föråldrad, behöver vi fortfarande kärlek i den verkliga världen?

Sveriges unga akademi
c/o Kungl. Vetenskapsakademien
Box 50005
SE 104 05 Stockholm

+ 46 (0)8 673 95 00
info@sverigesungaakademi.se

Facebook länk
Twitter länk