Sveriges unga akademi år 8

Sveriges unga akademi år 8


SUA År 8

År 8 Krönika

I Sveriges unga akademi samlas framstående yngre forskare från hela landet. Mycket av vår verksamhet handlar om att skapa mötesplatser och oväntade möten mellan människor. Vi tror att det personliga samtalet mellan människor rymmer viktiga möjligheter till nya idéer, insikter och inspiration. En sådan möjlighet ska självfallet inte vara begränsad till de som bor i huvudstaden, därför har det varit ett prioriterat mål även i år att göra aktiviteter på ständigt fler orter. Vi har fortsatt turnén med karriärseminarier och deltagit i panelsamtal om Plan S runt om i landet. Vi har också tagit med våra uppskattade vetenskapliga salonger på turné till Skåne. De vetenskapliga salongerna är ett fint exempel på aktiviteter som leder till omvälvande samtal mellan människor som annars inte hade mötts.

Sveriges unga akademi arbetar för att Sverige fortsatt ska vara ett attraktivt land för forskare att verka i. Det gör vi dels genom att samtala med politiker, forskningsfinansiärer, rektorer och andra beslutsfattare och framföra våra synpunkter. Men också genom aktiviteter med barn och unga där vi vill väcka deras nyfikenhet för vetenskap för att säkra en återväxt av forskare. I år har vi testat ett nytt grepp för att kommunicera om vetenskap där vi samarbetat med kortfilmsfestivaler för barn och unga, vilket lett till givande samtal mellan forskare och gymnasieungdomar.

Samtidigt som vi under året har fortsatt att samarbeta med en rad externa partners har vi också lagt stor vikt på våra interna samtal och samtal som fått ta längre tid. Speciellt har vi diskuterat jämställdhet inom Sveriges universitet och högskolor – varför är det så att vi har haft en majoritet av kvinnliga studenter på grundutbildningarna under en tid men att det fortfarande är så skev fördelning av män och kvinnor inom professorskåren? Vilken roll har vi som yngre forskningsledare i att förändra detta och hur kan vi göra? För att på ett trovärdigt sätt vara med och driva förändring behöver vi utgå från oss själva och se till att vi som akademi arbetar med jämställdhet och jämlikhet. Vi tror inte på snabba lösningar utan snarare på att granska och kvalitetssäkra processer och hur beslut fattas. Det är samtal och gemensamma diskussioner som leder till förändring på lång sikt.

Diskussionerna i akademin under året har varit stimulerande, speciellt eftersom våra ledamöter kommer från olika vetenskaps- och lärosäteskulturer som blir extra tydliga när vi livligt diskuterar ämnen som berör oss alla i vår vardag. Livliga samtal hade vi också haft med våra nordiska systerakademier när vi träffades i våras vid ett gemensamt möte vi stod värdar för i Stockholm. Med på det nordiska mötet var även representanter från de baltiska länderna som alla har verksamma unga akademier – det är härligt hur den unga akademirörelsen fortsätter att sprida sig över världen! En underbar farsot.

När Sveriges unga akademi nu summerar sitt åttonde år konstaterar vi med stor glädje att vi i olika aktiviteter har mött fler människor än något tidigare år. Tack alla som deltagit i tvärvetenskapliga samtal, forskarskola, forskningspolitiska seminarier och mycket annat. Hoppas att vi möts igen nästa år!

/Ordf. Maria Tenje och VD Anna Wetterbom

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm