Hanne Fjelde, freds- och konfliktforskare, och Aryo Makko, historiker. Foto: Sveriges unga akademi

Fika i riksdagen om krig och fred


Ett femtontal riksdagsledamöter fick idag förgylla eftermiddagen genom Fika med forskare.

Först ut att berätta om sin forskning var Hanne Fjelde, docent i freds och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Hanne forskar om våld i samband med val och har precis kommit tillbaks från fältstudier i Nigeria där hon tillsammans med kollegor har studerat hur valet genomfördes. I sin forskning har Hanne sett att välorganiserade partier med bred nationell förankring bidrar till en demokratisk utveckling.

Till påtåren tog Aryo Makko, docent i historia vid Stockholms universitet, över och berättade om sin forskning. Aryo studerar neutralitet under kalla kriget och håller just nu på att samla in material från arkiv i Sverige, Schweiz och Österrike. Trots att arbetet är långt ifrån klart kan han redan nu se att det verkar ha funnits ett mer omfattande samarbete mellan neutrala länder under kalla kriget än vad man tidigare trott.

Fika med forskare

Fika med forskare är en återkommande aktivitet som Sveriges unga akademi arrangerar tillsammans med organisationen Riksdagsledamöter och forskare (RIFO) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Över en kopp kaffe och en muffin bjuder ledamöter ur Sveriges unga akademi på populärvetenskapliga presentationer och diskuterar sin forskning med ledamöter och tjänstemän i riksdagen. Nästa Fika med forskare genomförs den 14 maj.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm