Foto: Robert Lagerström
Vetenskapsspelet Expedition Mundus handlar om att utforska en okänd värld, Mundus, med hjälp av den vetenskapliga arbetsmetoden. I början av juli spelade åttondeklassare i projektet Teknik för tjejer i Köping med akademins Robert Lagerström, IT-säkerhetsforskare vid KTH.
Foto: Erik Thor/SUA
– Deltagarna var oerhört engagerade och gjorde mycket bra i från sig. Diskussionen efteråt handlade både om hur man blir forskare, men också om vi kan lita på den forskning som det skrivs om i media, säger Robert Lagerström, som också startat ett kortfilmsprojekt för barn och unga på tema forskning.
Expedition Mundus utvecklades av den unga akademin i Holland, De Jonge Akademie, och lanserades på svenska av Sveriges unga akademi 2015. En spelomgång inleds med att spelledarna högt läser berättelsen som ger förutsättningarna för spelet, vi har landat på en okänd planet och ska lära känna den och dess invånare genom att forska. Allt från räknesätt, språk, och klimat ingår. Sen delas frågekort ut där deltagarna kan välja olika svårighetsgrad. Svårare frågor tar längre tid, men ger också mer poäng. Sen letar spelarna ledtrådar eller ”bevis” bland posters som finns uppsatta i spellokalen. Det lag som har mest poäng vinner spelet. En spelomgång tar ca en timme.
Teknik för tjejer riktar sig till tjejer i årskurs 8 som är intresserade av eller nyfikna på teknik. Aktiviteten pågår under de tre första veckorna av sommarlovet. Tillsammans med andra tjejer från skolor i Köpings kommun, får de prova på olika tekniska övningar inom olika teknikområden. De får även se och träffa kvinnor som arbetar med teknik i Köping och se hur det är att arbeta på ett internationellt teknikföretag.
Mer information
Teknik för tjejer i Köping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.