Juryledamöter: Stefan Engblom (ordförande), Maria Tenje, Josefin Larsson, Gustaf Edgren, Steffi Burchardt, Robert Lagerström och Gabriel Skantze. Foto: Anna Kjellström, Sveriges unga akademi

Akademin i jury i finalen för Utställningen unga forskare


Finalen i Utställningen Unga Forskare, en tävling som arrangeras av organisationen Unga Forskare ägde rum den 22 mars. Sveriges unga akademi hade det hedersamma uppdraget att medverka i juryn.

I Utställningen Unga Forskare visar gymnasieungdomar upp sina projekt och tävlar om en mängd priser och stipendieresor ut i världen. Finalen pågår under flera dagar och bidragen ställs ut på Tekniska museet i Stockholm. En rad seminarier och forskningsrelaterade aktiviteter arrangeras för de tävlande från hela landet i samband med utställningen som kulminerar med prisutdelningen. I år dominerades bidragen av projekt om artificiell intelligens och hållbar utveckling.

– Jag blir alltid lika imponerad av nästa generations forskare och får med mig av inspiration och upptäckarglädje. Här finns forskningsprojekt som spänner från behovsdriven forskning till verkligt interdisciplinära prövande av idéer. Så roligt att få vara med! säger juryns ordförande Stefan Engblom, forskare i beräkningsvetenskap och ledamot i Sveriges unga akademi.

– Juryn var hedrad över uppdraget och slogs av den positiva energin under dagen. Så många unga forskare samlade på en plats! Över 50 presenterade bidrag av varierande slag men med gemensamma nämnare i form av kreativa idéer och uppslag, smarta lösningar och ett stort mått av envishet. Vi ser alla finalprojekt som vinnarprojekt och hoppas att också ni tar med er av det engagemang och den positiva energi alla medtävlare visat prov på.

Akademiledamöter i juryn

Finaljuryn består av ca 30 forskare med expertkunskaper inom alla discipliner inom naturvetenskap, teknik och matematik. Akademin medverkade med sex ledamöter och ordförande:

Stefan Engblom, ordförande, docent i beräkningsvetenskap
Steffi Burchardt, docent och universitetslektor i strukturgeologi vid Uppsala universitet
Gustaf Edgren, docent och forskargruppsledare, ST-läkare i epidemiologi och hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset
Robert Lagerström, docent i systemarkitektur och IT-säkerhet vid Kungliga Tekniska högskolan
Josefin Larsson, docent i astronomi vid Kungliga Tekniska högskolan
Gabriel Skantze, docent i talteknologi vid Kungliga Tekniska högskolan
Maria Tenje, docent i mikrosystemtekning vid Uppsala universitet och Lunds universitet

Mer information

Utställningen Unga Forskare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm