Katarina Wadstein MacLeod

Professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola

Ledamotsperiod 2017–2022

Jag är professor i konstvetenskap med inriktning mot modern och samtida konst. Sedan mitt avhandlingsarbete om flickgestalter i den samtida konsten så har jag arbetat med frågor som rör betydelsen av representation. Min forskning om representation handlar om hur bilder skapas, vad bilder i sig skapar och betydelsen av hur konst exponeras och värderas. Just nu skriver jag en monografi om hemmiljöer som ett motiv i konsten under 1900-talet som berör bostadsbyggande, kvinnorörelsen, liksom frågor om identitet och sexualitet.

BILDER

1. och 2. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi 3. Ericka Johnson, Katarina Wadstein MacLeod och Mia Liinason vid akademimötet i Luleå 2019. Foto: Sebastian Westenhoff/Sveriges unga akademi (Klicka för förstoring)

Katarina Wadstein MacLeod Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

(Klicka för högupplöst porträtt, öppnas i nytt fönster) Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

KORTA FAKTA

Född: 1973
Intressen: Min forskning om konst involverar ett aktivt deltagande i kulturlivet som pågår jämt. Annars ägnar jag mig åt ridsport så ofta jag kan och allra helst dressyr.
Övrigt: När jag var 25 år flyttade jag till London där jag sen bodde i tio år, en erfarenhet som förändrade min syn på det mesta.

”Jag är med i Sveriges unga akademi för att kunna påverka förutsättningarna för fri forskning och i synnerhet för att värna humanioras ställning.”

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm