Prisfrågan

Tävlingen Prisfrågan avgjord!


Nu presenterar vi de segrande bidragen i tävlingen Prisfrågan. Varmt tack alla barn, ungdomar och vuxna som delat era tankar med tänkvärda svar på prisfrågan: Vad är tiden? Tre segrande bidrag belönas med en graverad iPad och ytterligare fem får en helårsprenumeration av tidningen Forskning & Framsteg. Stort grattis önskar Sveriges unga akademi!

De tre förstapristagarna

Stort grattis till förstapristagarna, följande bidrag belönas med en specialgraverad iPad:

Filip Björkman, 18 år, dikt: Tidens anleten
Klass 1a Högalidsskolan, Kiruna: Teckningar av tiden
Thamida Tauhid, 18 år, illustration: Ändlösheten

Ta del av de vinnande bidragen nedan!

Klass 1a Högalidskolan, Kiruna: Teckningar av tiden

Tävlingsbidrag Prisfrågan Klass 1a Högalidskolan Kiruna

”När man har rolit går tiden fort”, Sveriges unga akademis ledamöter känner igen sig i ovanstående illustration av tiden från Klass 1a i Högalidskolan i Kiruna. Klass 1a:s teckningar utgör ett av de tre segrande svaren i Prisfrågan. Klicka på bilden för att se alla de fina bidragen (pdf Pdf, 4.5 MB, öppnas i nytt fönster.).

Förstapristagare Filip Björkman 18 år: Tidens anleten

Tid är en skapare
som formar lerkrus och skålar,
fyller dessa med jord
och sprider dem ut över havet

Tid är en åskådare
som kan se sina verk förgå,
bli påmind om de som flyter
och trots vågor kämpar på

Tid är en ägodel
vars värde är i ägarens beslut.
Om låg valör: Försök tänk om,
försök tänk rätt!
Om hög valör: Fortsätt fram,
du lyckans väg beträtt!

Tid är en ödeläggare
som kramar livet ur växten
som kan mala ned stenen
och avsluta texten.

Förstapristagare Thamida Tauhid: Ändlösheten

– När jag tänker på ordet ”tid”, så tänker jag på klockor, men jag ville även representera det eviga och ändlösa med tiden. Jag valde därför att rita en stor klocka med små klockor inuti den stora klockan, där varje klocka är vriden 30 grader. Den stora klockan och de mindre klockorna skapar en tunnellik form, vilket representerar det ändlösa, då den har ej någon början eller slut. Jag valde att måla bakgrunden som en stjärnhimmel, då jag tycker att rymden och universum är lik tiden, då jag även anser att universum är evigt och ändlöst. Därför tog jag beslutet att ge teckningen namnet ”Ändlösheten”, Thamida Tauhid, 18 år.

De fem andrapristagarna

Ett stort grattis även till andrapristagarna! Följande bidrag belönas med en helårsprenumeration av tidningen Forsknig & Framsteg:

Erik Engström, 16 år, Täby Enskilda Gymnasium, text: Tiden
Klass 4a, Fredhemskolan, Hallstahammar: bilder och text
Klass 3b, Johannebergskolan, Göteborg: film
Lucas Sjödahl, 17 år, text: Vad är tiden?
Sonya Zlatev, 16 år, dikt: Vad är tiden?

Ta del av de vinnande bidragen nedan!

Andrapristagare Erik Engström: Tiden

”Sen finns det den andra definitionen av tid. Det är den som man upplever, den som man inte kan förklara. Den är det som gör så att en lektion på 60 minuter kan kännas som en hel uppväxt på 18 år, den är det som gör att en helkväll med sina vänner kan kännas som 5 minuter.” Läs hela Erik Engströms text Tiden (1 400 tecken, pdf) Pdf, 123.4 kB, öppnas i nytt fönster..

Andrapristagare Klass 4a Fredhemskolan

Teckningar och texter från klass 4a på Fredhemskolan i Hallstahammar. Klicka för förstoring.

Andrapristagare Klass 3b Johannebergskolan

Reflektioner och texter om tiden från klass 3b, Johannebergskolan i Göteborg.

Andrapristagare Lucas Sjödahl

”När man får frågan 'vad är tiden?' kollar man reflexmässigt på klockan. Ett inlärt beteende där vi associerar tid med en klocka. Men klockan svarar bara på hur mycket tiden är, inte vad den är. Så vad är tiden egentligen?

Tid är vår benämning på något som tillåter förändring, utveckling och evolution. Utan tid kan ingenting förändras, men, utan förändring finns det heller ingen tid. Tiden är förändringen av allt.”

Andrapristagare Sonya Zlatev

”Tid kan vara något som man inte har tillräckligt av.
Tid kan vara ens undanflykt.
Tid kan vara något som man vill glömma.”
Läs hela Sonya Zlatevs dikt (1 400 tecken, pdf) Pdf, 81.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Om tävlingen

Sveriges unga akademi arrangerade den andra omgången av tävlingen Prisfrågan i slutet av 2016. Vetenskap är nyfikenhet, och människor är nyfikna, men ofta får behovet av effektivitet och ett lotsat sökande efter ”rätt” svar ta över ett fritt tänkande. Forskare har glädjen att få fortsätta vara öppet nyfikna, Sveriges unga akademi ville gärna dela med sig av den känslan och bidra till lekfull nyfikenhet och kreativt tänkande, därför arrangerades Prisfrågan. I den första omgången ställdes frågan Vad är en tanke? Se de vinnande bidragen i första omgången här.

Mattias Lundberg

Foto: Karolina Lundberg

Mattias Lundberg om Prisfrågan

Mattias Lundberg Länk till annan webbplats., professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet och programledare för Den svenska musikhistorien i Sveriges Radio: – Prisfrågan är en unik möjlighet för oss att få veta hur en intresserad och kunnig allmänhet ser på frågor som ofta är centrala på våra olika forskningsområden. Det är viktigt att aldrig sluta ställa sig själv och andra de där största och mest fundamentala frågorna om världen, människan och vad kunskapen om desamma kan innebära.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm