Forskardrömmar Foto: Christian Ohm

Vi vill att fler 10-åringar ska få upp ögonen för vetenskap


– Nu önskar vi oss det i 10-årspresent.

I Sverige har alla barn teoretiskt samma möjlighet till utbildning och att som vuxen välja yrke och framtid. I verkligheten spelar såväl skolan och föräldrarnas utbildning och inställning stor roll. Omgivningens förväntningar och den egna självbilden sätter gränser för barns möjligheter och drömmar. SUA arbetar för att spränga sådana gränser och har därför skrivit en barnbok som ska inspirera barn få upp ögonen för forskning och se att det kan vara en framtid för dem. Boken porträtterar 60 forskare som barn, såväl världskändisar som mer okända forskare, alla med anknytning till Sverige.

Vi vill sporra fler barn att bli nyfikna på forskning. Vi vill också stärka barns självkänsla genom att visa att forskare kan vara på många olika sätt och att många olika sorters barn kan bli forskare.

Boken har fått ett mycket gott mottagande, både bland barn och lärare, och har lett till många uppskattade spin off-aktiviteter, däribland workshops på bibliotek och forskarbesök i skolklasser. Bland annat skriver en lärare efter ett sådant besök:

Det var roligt och jag såg att barnen tyckte det var mycket intressant. Tack också för att ni lägger så mycket fokus på att vem som helst kan bli vad de vill. Det är ett viktigt budskap till de unga. I ett särskilt utsatt område, som där jag jobbar, tror jag det är ännu viktigare.

Illustration: Emily RyanFörstora bilden

Illustration: Emily Ryan

Vi vill ta fram material till skolan

SUA vill nu bygga vidare på detta. Med avstamp i barnboken, vill vi utveckla en lärarhandledning med tillhörande elevmaterial. Lärarhandledningen syftar till att beskriva ett lektionsupplägg

  • för att inspirera unga från olika bakgrunder att se forskning som en möjlig framtid
  • för att illustrera och exemplifiera vetenskaplig metod, så som den används inom olika vetenskapsområden.

För att vi ska kunna göra materialet tillgängligt för lärare och elever utan kostnad så behöver vi stöd till illustrationer, tryck och distribution. Om du skulle vilja bidra till det skulle vi bli jätteglada! Så det är vad vi önskar oss i 10-årspresent.

Tänk om _varje elev_ i Sverige skulle kunna få ha Forskardrömmar?

Om du vill vara med och bidra kan du sätta in valfri summa på PlusGiro 70 82 90-2 eller Swish 123 124 2247 och skriva Forskardrömmar och ditt namn/din organisation (om du vill) i meddelanderaden.

Alla bidrag uppskattas, stora som små!

Vid eventuella frågor eller funderingar så kontakta gärna Sverker Lundin, sverker.lundin@sverigesungaakademi.se.

Sveriges unga akademi
Lilla Frescativägen 4A
SE 114 18 Stockholm